Infrarood Verwarming Berekenen

Bereken het benodigde vermogen

De makkelijkste en snelste manier om het benodigde vermogen (wattage) van infrarood panelen voor uw ruimte te bepalen is met de infrarood wattage calculator. De calculator berekend het benodigd vermogen van de infrarood panelen / paneel aan de hand van o.a. de gewenste temperatuur het type woning, de grootte van de ruimte in kubieke meter en andere correctiefactoren zoals "is de ruimte goed geïsoleerd?" en "hoeveel buitenmuren heeft de ruimte?".

Infrarood verwarming berekenen met de calculator

Benodigd vermogen berekenen per m3

Om het benodigde vermogen van infrarood panelen te berekenen, moet je om te beginnen de afmetingen van de te verwarmen ruimte in kubieke meters (breedte maal lengte maal hoogte) . Infrarood verwarming berekenen is anders dan bijvoorbeeld radiator berekenen en kent ook rekenverschillen bij infrarood wand panelen, plafond montage en infrarood vloerverwarming. Het vermogen van een infrarood paneel wordt meestal uitgedrukt in watts per vierkante meter (W/m2). Als je weet hoe groot de ruimte is in vierkante meter, kun je eenvoudig berekenen hoeveel vermogen in Watt je nodig hebt door de afmetingen te delen door 4 en dan het aantal Watt per vierkante meter toe te passen.

Bepaal hoeveel u wilt verwarmen

Vervolgens moet je bepalen wat de gewenste kamertemperatuur is die je wilt bereiken in de ruimte. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals of er mensen aanwezig zullen zijn of niet. Als er mensen zullen zijn, dan is de aanbevolen temperatuur ongeveer 21 graden Celsius. Als er echter geen mensen zullen zijn, kan de temperatuur lager liggen, omdat er geen comfortniveau hoeft te worden bereikt is er in deze ruimtes geen extra vermogen nodig en dus geen reden dat men hier hoger stookt.

Naast de temperatuur moet er bij het benodigd vermogen berekenen ook rekening gehouden worden met eventuele tocht en isolatie waarde in de ruimte. Tocht kan ervoor zorgen dat warmte ontsnapt uit de ruimte, waardoor meer warmte nodig is om de gewenste temperatuur te bereiken. Als er sprake is van tocht, moet dit meegewogen worden in het aantal Watts dat nodig is om de ruimte te verwarmen met infrarood. Uiteraard kan verwarming met infrarood panelen in een minder goed geïsoleerde woning ook gecombineerd worden met een geschikte radiator aangesloten op een cv ketel. In goed geïsoleerde ruimtes is er minder vermogen en dus geen radiator nodig en kan er met infrarood panelen als hoofdverwarming worden verwarmt met relatief laag watt per m3.

Type ruimte

Wanneer u berekend hoeveel vermogen u nodig heeft om uw ruimte met infrarood verwarming als bijverwarming of hoofdverwarming te verwarmen, moet er ook rekening worden gehouden met eventuele warmtelekkage door muren of ramen. De warmtelekkage zal hoger zijn als de ruimte slecht geïsoleerd is zoals bij oudere woningen met slechte isolatie en vaak zonder dubbel glas. Naast isolatie zijn er nog andere factoren die invloed hebben op het benodigde wattage zoals het aantal buitenmuren (meer bij vrijstaande woningen) en de plaats van de elektrische verwarming of infrarood paneel. In goed geïsoleerde standaard woningen zal het benodigd vermogen van de infraroodpanelen minder zijn dan in een vrijstaande woning met slechte isolatie. Warmtelekkage kan ervoor zorgend at er meer warmte nodig is om de gewende temperatuur te behalen. Als je weet hoeveel warmtelekkage er plaatsvind in de ruimte, kun je dit toevoegend aan het aantal benodigde Watts om de juiste temperatuur te bereiken.

Infrarood verwarming berekenen

Infraroodverwarming is eenvoudiger dan veel mensen denken en kan eenvoudig worden berekend door iemand die weet wat hij doet. Het is belangrijk om alle factoren mee te nemen bij het rekenproces, zoals afmetingen, tocht, isolatie en warmtelekkage.