Met de vele verschillende opties en verschillende verwarmingstechnologieën op de markt, vereist het zorgvuldig selecteren van een verwarmingsmethode voor uw huis zorgvuldige overweging en overweging. Stel jezelf eerst de basisvragen zoals: waar heb ik de kachel voor nodig? Moeten alleen individuele kamers of het hele huis worden verwarmd? Wordt de verwarming toegevoegd aan een bestaande warmtebron? Zo kunt u een grove selectie uit het overvolle aanbod van verschillende verwarmingsmethodes verfijnen.
- Inhoudsopgave
- Welke opwarmmethodes gebruik jij - en wat is de juiste?
- Maar hoe werkt infraroodstraler?
- Zijn infraroodstralers gevaarlijk?
- conclusie
Welke verwarmingsmethoden zijn er - en welke is de juiste?
Wij hebben voor u een overzicht gemaakt van de momenteel veel voorkomende soorten verwarming en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet.
1. Olie verwarming
Voordelen U kunt uw eigen olieleverancier kiezen na het vergelijken van
de kosten
Nadelen
Afhankelijkheid van olieprijs en leveranciers
Slechte milieuprestaties
Regelmatig onderhoud vereist
Hoge CO2 - balans
2. Gasverwarming
Voordelen
zeer efficiënt
Nadelen
Gasaansluiting of gastank noodzakelijk
Fossiele brandstof
Afhankelijkheid van gasprijzen en leveranciers uit het buitenland
3. Warmtepomp
Voordelen
gebruik van duurzame
energie te combineren met zonne-energie
hoog rendement
Nadelen
Kosten zijn afhankelijk van de elektriciteitsprijs
Hoge aanvoertemperatuur
4. Thermische zonne-energie
Voordelen
Duurzaam
, brandstofonafhankelijk
Gebruik van duurzame energie
100 procent klimaatneutraal
Mogelijk in combinatie met warmtepomp
Nadelen
hoge zonnestraling nodig voor de collectoren ,
mogelijk hoge aanschafkosten
Zonnecollectoren kunnen niet de gehele warmtebehoefte van het gebouw dekken
5. Fotovoltaïsche energie en elektriciteit
Voordelen
Gebruik van hernieuwbare energieën
Geen afhankelijkheid van brandstofprijzen
Geproduceerde elektriciteit kan worden gebruikt door
de klant Overtollige energie kan aan het net worden geleverd
Combinatie met infraroodverwarming mogelijk
Nadelen
beperkte en soms dure opslagmogelijkheden
collectoren afhankelijk van zonnestraling
hoge aanschafkosten
6. Pelletverwarming
Voordelen
onderhoudsarme
pellets kunnen worden geselecteerd na vergelijking van de kosten
klimaatvriendelijk
combineerbaar met andere verwarmingssystemen
Nadelen
hoge aanschafkosten
De vervuiling met fijnstof en stikstofoxiden is soms hoger in vergelijking met andere verwarmingssystemen
Maar hoe werken infraroodstralers?
De verwarmingslaag van de infraroodstraler genereert midden- en langgolvige infraroodstralen, die mensen, objecten en oppervlakken direct verwarmen zonder eerst de omringende lucht op te warmen. De verwarmde objecten geven de warmte vervolgens door aan de lucht in de ruimte.
Door de snelle en efficiënte warmteopwekking hoef je niet lang te wachten tot de ruimte is opgewarmd. Met behulp van de meegeleverde stopcontactthermostaat kun je de tijd en duur van de verwarming naar wens instellen en regelen. Wanneer de temperatuur is bereikt, schakelt de verwarming uit en garandeert met behulp van de oververhittingsbeveiliging dat er geen overbelasting is. Daarnaast zijn de aanschafkosten van een Könighaus infraroodstraler laag in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen. De heater wordt geleverd met boorsjabloon, gebruiksaanwijzing en montagemateriaal, er zijn geen verdere voorzorgsmaatregelen nodig.
De infraroodstraler bestaat uit een verwarmingsgeleider die elektrische energie omzet in warmte. De verwarmingslaag van koperdraden en koolstofkristallen wordt gekenmerkt door een bijzonder goede geleidbaarheid. Boven de verwarmingslaag bevindt zich een hittebestendig kunststof vezeloppervlak, versterkt met een achterpaneel en ingebed in een frame.
Een conventionele wandradiator daarentegen werkt met convectie: koude kamerlucht wordt verwarmd en stijgt op. Als warme lucht stijgt, volgt koude lucht. De resulterende luchtcirculatie wordt vaak als tochtig ervaren. Bovendien wordt door de roterende lucht stof opgedreven, wat nadelig is voor mensen met allergieën.
Zijn infraroodstralers gevaarlijk?
Infraroodstralers bieden tal van gezondheidsvoordelen en zorgen voor een comfortabele leefruimte. Zoals bij alle andere kachels, moeten echter veiligheidsmaatregelen worden genomen door de infrarood verwarmingspanelen op een veilige afstand van de verwarmde items zoals een kinderbed of bank te monteren. In principe kan men zeggen dat de afstand tussen een infraroodstraler en het te verwarmen object maximaal 2,5 meter mag zijn. Aangezien uw gezondheid belangrijk voor ons is, verzoeken wij u altijd de gebruiksaanwijzing die online beschikbaar is voor elk model infraroodstraler zorgvuldig door te lezen. Als je vragen hebt, neem dan gerust contact op met onze klantenservice.
Wand- of plafondmontage is de meest voorkomende keuze bij het installeren van infraroodpanelen. Let bij aankoop op keuringszegels en veiligheidscertificaten, zoals een TÜV-certificaat of een GS-zegel voor geteste veiligheid. Uiteraard vindt u deze afdichting ook terug op onze heaters. Bovendien heeft elke infraroodstraler een IP-beschermingsklasse, die wordt aangegeven met twee cijfers en informatie geeft over bescherming tegen aanraking en vreemde voorwerpen (1e cijfer) en tegen water (2e cijfer). Voor gebruik in de badkamer moet de 2e IP-code minimaal 4 zijn.
In de uitrustingskenmerken van de respectievelijke kachels vindt u ook informatie over de veiligheid van het kachelmodel, zoals de vermelding van tuimelschakelaars voor het in- en uitschakelen of oververhittingsbeveiliging.
Conclusie
Welke verwarmingsmethode u kiest, is een zeer individuele zaak. Om je behoefte precies in te kunnen schatten, is het belangrijk dat je omgaat met de verschillende verwarmingsmogelijkheden. Naast individuele voorkeuren kan uw woonsituatie, de woonomgeving of de economische situatie van invloed zijn op de beslissing.
Als u kiest voor een infraroodstraler, zorg er dan altijd voor dat de stralers keuringszegels en veiligheidscertificaten hebben. Zo weet u zeker dat de materialen zijn gecontroleerd en goedgekeurd.