Bespaar energie – verlaag de kosten. 25 tips voor je dagelijks leven

Bespaar energie – verlaag de kosten. 25 tips voor je dagelijks leven

Niet alleen sinds de oorlog in Oekraïne zijn onze energiekosten dramatisch gestegen. Enerzijds omdat de inkoop van elektriciteit op de beurs duurder is geworden, anderzijds omdat de prijs van aardgas is gestegen. Nog een punt: in de geïndustrialiseerde landen zijn we nu zo gewend aan de overvloed aan elektriciteit en gas dat we al met al te veel energie verbruiken. Ieder van ons in Duitsland is verantwoordelijk voor ongeveer 9,7 ton CO2 per jaar. Dat is ongeveer twee keer zoveel als het huidige wereldwijde gemiddelde van ongeveer 4,8 ton per hoofd van de bevolking per jaar. Dus wat kunnen we doen om energie te besparen?


Inhoudsopgave

 1. 25 tips om energie te besparen
 2. conclusie
 3. Komt er ooit meer?


Wij hebben hier onze 
beste tips voor u op een rij gezet , waarmee u uw energiekosten kunt verlagen en het milieu kunt sparen . Dus een win-win situatie voor iedereen.

 

 

25 tips om energie te besparen

 

 1. Doe het rode licht uit. Elk uur geven particuliere huishoudens in Duitsland bijna 504.000 euro uit aan elektrische apparaten in de stand-bymodus. De elektriciteitskosten voor ongebruikte apparaten in stand-bymodus lopen op tot 4,4 miljard euro per jaar. 
 2. Was normaal vervuild wasgoed op 40°C. Bij moderne wasmachines is dit ruim voldoende. Overigens: wassen met een halve lading betekent niet de helft van het energieverbruik!
 3. Laad de vaatwasser en gebruik de Eco-programma's. Dit bespaart niet alleen energie, maar ook water.
 4. LED aan! Vervang conventionele lichtbronnen door spaarlampen/leds. Hoewel ze iets duurder zijn, gaan ze 10-20 keer langer mee en verbruiken ze tot 90% minder elektriciteit .
 5. Afzien van airconditioning. Zo ontzettend heet wordt het in Duitsland sowieso niet, en als het apparaat acht uur per dag, 30 dagen per jaar draait, verbruikt het 165 kilogram CO 2 . 
 6. Voor elke pot is er een passende deksel. Dus ook tijdens het koken: deksel erop!
 7. Haal de stekker van uw mobiele telefoon uit het stopcontact wanneer deze is opgeladen. Anders blijft de batterij stroom zuigen.
 8. Heb je de oude stofzuiger van je oma nog? Controleer uw elektronische apparaten en vervang ze indien nodig door recentere modellen. Zo kun je echt geld besparen.
 9. Vraag je je af wat je moet eten? Neem de tijd - maar sluit de koelkastdeur.
 10. Ga je op vakantie? Prachtig! Geef uw elektronische apparaten een pauze en koppel ze los. Het bespaart niet alleen energie, het is ook veiliger.
 11. Is je screensaver zo kleurrijk? Klinkt leuk, maar bespaart geen energie, integendeel. De grafische kaart en de monitor verbruiken veel energie, vooral bij bewegende beelden. U kunt uw computer beter in de slaapstand zetten - dit is vergelijkbaar met het uitschakelen van het apparaat. 
 12. Douchen is leuk - maar naast de verwarming is het de grootste energievreter in het huishouden. We douchen gemiddeld 11 minuten per dag en hebben 176 liter water nodig! Dat is 16 liter per minuut die gewoon door de afvoer verdwijnt. Of anders gezegd: 17 volle emmers water. Beangstigend, niet? Hier loont het de moeite om een ​​energiebesparende douchekop aan te schaffen, waarmee je je waterverbruik kan terugbrengen tot wel 8 liter per minuut.
 13. Verwarm de oven voor? Meestal niet nodig. Zet in plaats daarvan de oven een paar minuten eerder uit en gebruik de restwarmte.
 14. Gebruik de waterkoker in plaats van het water op het fornuis te verwarmen. Het is sneller en energiezuiniger.
 15. Hang wasgoed aan de lijn en laat het aan de lucht drogen. Helemaal old school, maar scheelt veel energie in vergelijking met een wasdroger.
 16. De auto... geliefd en gehaat. Feit is: bij een gelijkmatige, gematigde rijstijl kan het brandstofverbruik met 20 procent worden verminderd. En als je de auto vervolgens met meerdere personen gebruikt, is de omgeving blij.
 17. Grote tv's (hoe modern ook) verbruiken meer energie dan een kleiner model. En eerlijk is eerlijk: moet je tv echt schermafmetingen hebben? Dan kun je maar beter naar de bioscoop gaan - zo kom je eruit, ontmoet je leuke mensen en is er ook nog popcorn.
 18. Welterusten! Je smartphone moet ook slapen: zet hem 's nachts in vliegtuigmodus en je hoeft hem minder op te laden.
 19. Verwarming is duur en de grootste energieverbruiker en CO 2 -uitstoter in uw huishouden. In de woonruimte mag de temperatuur bijvoorbeeld niet hoger zijn dan 20°C, elke graad minder komt overeen met een energiebesparing van 6%. Als je meer wilt weten over de optimale temperatuurregeling in je huis, dan kunnen we je deze tekst aanraden.
 20. Heeft u luiken voor de ramen? Laat hem dan 's nachts uit, dat bespaart tot 5% energie.
 21. Goed verwarmen - goed ventileren. Kantel de ramen niet, zet ze een paar minuten helemaal open en houd rekening met tocht. De lucht wordt uitgewisseld, maar het meubilair en de muren worden nog steeds verwarmd en het energieverlies is klein.
 22. Door van aanbieder te veranderen , kunt u niet alleen veel geld besparen, maar ook iets goeds doen voor het milieu. Via een van de talrijke vergelijkingsportalen op internet kunt u de tarieven van de elektriciteitsaanbieders opzoeken en vergelijken. Er zijn nu ook enkele aanbieders die "echte" groene stroom leveren. Ze zijn onafhankelijk van grote kern- en kolencentrales en bevorderen de uitbreiding van duurzame opwekkingsinstallaties.
 23. Toegegeven, het installeren van een fotovoltaïsche installatie op het dak is een grote investering en kan niet zomaar worden uitgevoerd. Misschien bouwt u een huis of wilt u investeren in de toekomst - dan is een fotovoltaïsche installatie de juiste optie. Je wekt je eigen elektriciteit op, je kunt overtollige energie gebruiken voor een warmtepomp of je elektrische auto en natuurlijk kun je onze infraroodstralers ook laten werken met de duurzaam opgewekte elektriciteit.
 24. Kleine tip, groot effect. Door de jaren heen worden ramen en deuren blootgesteld aan hoge belastingen waardoor de kozijnen kromtrekken en er kleine kieren en voegen ontstaan. Koud en vocht dringt binnen en koelt je huis af. Schuimrubberen of rubberen afdichtingen, die u eenvoudig zelf kunt bevestigen, helpen hier. Dus op naar de dichtstbijzijnde bouwmarkt.
 25. Helaas is ons zwakkere zelf erg energiek als het gaat om het veranderen van oude, beproefde dingen. Maar: het is heel goed mogelijk om nieuwe en gezonde gewoontes te ontwikkelen. Het is belangrijk dat je je bewust bent van je doelen en motivatie om je gedrag te veranderen. Je hebt de 25e tip gehaald - een goed teken!

 


 

Conclusie

 

Energie besparen is misschien geen sexy onderwerp, maar het is tegenwoordig relevanter dan ooit. Want we mogen niet vergeten: ook al zouden de prijzen in de toekomst weer dalen, het fundamentele probleem blijft: onze aarde lijdt. De effecten zijn niet meer te ontkennen en zullen ook in onze streken toenemen in de vorm van hittegolven, hevige regenval en overstromingen. Het mooie: u kunt met eenvoudige en kleine maatregelen eenvoudig energie besparen. Veel dingen hebben alleen te maken met het aanpassen van je eigen gewoonten. Als je het twee of drie keer hebt gedaan, denk je er niet eens meer aan en is het ineens heel normaal om de oven niet voor te verwarmen of de koelkastdeur niet te sluiten. Maak er een uitdaging van: pak een paar punten uit onze tips en probeer ze een maand vol te houden. Misschien doet je familie ook mee of doen een paar vrienden mee ... de motivatie is veel hoger en het is echt leuk om te vergelijken wie op het einde hoeveel elektriciteit heeft bespaard.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Populair

1 van 4